We wtorek 21 marca klasy V a i VII a odwiedziły zamek w Pułtusku. Uczniowie wraz z nauczycielami pojechali tam na lekcję savoir vivre’u.
Gdy weszliśmy do zamku, zaproszono nas do sali, w której odbyła się krótka pogadanka na temat tego, jak należy zachowywać się przy stole. Na przykład dowiedzieliśmy się, że w trakcie jedzenia lewą rękę trzymamy na krawędzi stołu, natomiast w prawej trzymamy łyżkę lub widelec, podnosimy ją do ust, nie opierając przy tym łokci o stół. W czasie jedzenia nie pochylamy się nad talerzem, tylko utrzymujemy prostą postawę ciała.
Rozmawialiśmy także o tym, w jakim szkle powinniśmy pić napoje oraz które wino jest dobre do jakiej potrawy. Pod koniec rozmowy pani zaprosiła trzech kandydatów, którzy zademonstrowali, czego się nauczyli. Miło było patrzeć, gdy kolega z klasy VII służył pomocą młodszej koleżance, np. odsunął jej krzesło, nalał wodę. Później zeszliśmy na dół do restauracji I tam zjedliśmy pyszny obiad składający się z przystawki, zupy, drugiego dania i deseru. Staraliśmy się podczas jedzenia wykorzystać zdobyta wiedzę, ale … nie było to takie proste! Łokcie uciekały, sztućce się nas nie słuchały.
Była to jednak bardzo przydatna lekcja. Na pewno wykorzystamy ją w przyszłości.
Julia Struniawska kl. Va