Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques – organizację zrzeszającą szefów kuchni.
Celem święta jest:
- promowanie zdrowego jedzenia wśród wszystkich grup wiekowych,
- popularyzacja dobrych nawyków żywieniowych wśród dorosłych i dzieci,
- szerzenie nawyków spożywania regularnie posiłków
- oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
Dzień ten był okazją do tego, aby zadbać o zdrowie swoje i najbliższych. Dzieci z pionu młodszego, we wszystkich klasach wykonywały sałatki, kanapki, deserki tylko ze zdrowych produktów. Wykonały także prace plastyczne na szkolny konkurs. Ze wszystkich plakatów zostały wyłonione zwycięskie prace. Wygrały klasy-1e, 2b, 3a. Gratulujemy zaangażowania, zdolności i pomysłowości.
Liliana Sieja
Aneta Pisarzewska