Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Data: 29.11.2023 r., godz. 18.00    130
Dzieci z pionu młodszego, we wszystkich klasach wykonywały sałatki, kanapki, deserki tylko ze zdrowych produktów.

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques – organizację zrzeszającą szefów kuchni. 
Celem święta jest: 



  • promowanie zdrowego jedzenia wśród wszystkich grup wiekowych,

  • popularyzacja dobrych nawyków żywieniowych wśród dorosłych i dzieci,

  • szerzenie nawyków spożywania regularnie posiłków

  • oraz  informowanie o konsekwencjach złej diety.


Dzień ten był okazją do tego, aby zadbać o zdrowie swoje i najbliższych. Dzieci z pionu młodszego, we wszystkich klasach wykonywały sałatki, kanapki, deserki tylko ze zdrowych produktów. Wykonały także prace plastyczne na szkolny konkurs. Ze wszystkich plakatów zostały wyłonione zwycięskie prace. Wygrały klasy-1e, 2b, 3a. Gratulujemy zaangażowania, zdolności i pomysłowości. 


Liliana Sieja
Aneta Pisarzewska