W drugim semestrze świetlica rozpoczęła ogólnopolski projekt edukacji prozdrowotnej: „Zdrowo jem, więcej wiem”. Głównym celem projektu była edukacja dzieci w zakresie zdrowego odżywiania i promowanie zdrowych nawyków. W świetlicy zrealizowano sześć zadań poświęconych słodkim i słonym przekąskom, a także pochodzeniu żywności:
- Słone i słodkie przekąski
- Płyną statki z bananami
- Opowieść o zdrowych słodyczach
- Słodkie życie
- Przekąski i pochodzenie żywności
Zajęcia były przeprowadzone według scenariuszy napisanych przez organizatorów projektu. Dodatkowo zorganizowaliśmy dwie lekcje kulinarne, podczas których przygotowaliśmy zdrowe przekąski: owocowe szaszłyki oraz marchewkowe przysmaki.
Po zakończeniu zadań napisany został raport.
Etap wiosenny zakończył się sukcesem dla naszej świetlicy z liczbą punktów 412,50 (maksymalna liczba punktów to 440) Kalarepy zajęły 16 miejsce w Polsce.
W projekcie wzięło udział ponad 200 polskich szkół.
Brawo Kalarepy!
Ilona Lubaska