20 maja obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczół ustanowiony przez ONZ. Jest to inicjatywa Słowenii, która w ten sposób chciała podkreślić znaczenie pszczół dla pozyskiwania żywności i zwracała uwagę, że stosowanie pestycydów w rolnictwie zabija te owady. Warto pamiętać, że pszczoły zapylają, aż 80% gatunków roślin, z których są wytwarzane produkty spożywcze pochodzenia roślinnego. Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo jesteśmy uzależnieni od tego malutkiego owada, jak bardzo jest ona nam potrzebna byśmy mogli żyć. To właśnie dzięki pszczołom wiele gatunków roślin i zwierząt jest w stanie przetrwać. Owady te przyczyniają się więc do zachowania właściwej równowagi i stabilności ekosystemu. Bez pszczół i innych zapylaczy, takich jak trzmiele, motyle, osy, a nawet mrówki, ludzie mieliby marne szanse na przeżycie. Uczniowie klas I – III już o tym wiedzą, poznając zwyczaje małych pszczółek czego wyraz dali w swojej twórczości.
Opracowanie tekstu: Ligia Michalska