Święto ziemniaka w Wymysłach pod lasem

Data: 28.09.2022 r., godz. 20.05    439
21 września 2022 r. uczniowie klasy 1 a i 2 a wraz z p. Donatą Maciąg, p. Anną Choduń i wychowawcami odwiedzili interesujące miejsce… Wymysły pod lasem.

21 września 2022 r. uczniowie klasy 1 a i 2 a wraz z p. Donatą Maciąg, p. Anną Choduń i wychowawcami odwiedzili interesujące miejsce… Wymysły pod lasem. Przywitała ich tam właścicielka gospodarstwa wraz z pracownikami, słoneczna pogoda, odgłosy zwierząt oraz zapach jesiennych darów i dymu z ogniska. Po przyjeździe oczom dzieci ukazał się obraz na którym w centralnej części stała duża, pięknie zdobiona stara chata, a wokół niej ogród, drzewa owocowe, pole, łąka, warzywnik, zagrody dla różnych zwierząt, usypane z piasku górki zapraszające do zabawy, ognisko z wielkim garnkiem przypominające starego żurawia, domy z których każdy miał inne przeznaczenie i wygląd. Mnóstwo tam było niezwykłych sprzętów, maszyn, narzędzi, ozdób, dekoracji i przedmiotów, które często można spotkać już tylko w skansenach.
Po śniadaniu wszystkie dzieci zostały zaproszone do obejrzenia przedstawienia, w którym same wzięły udział. Ubrane w stroje, przy dźwiękach muzyki odegrały sceny przedstawiające historię ziemniaka. Następnie poznały budowę tej rośliny, jej przeznaczenie i walory kulinarne. Potem zajęły się obieraniem ziemniaków, ścieraniem ich na tarce i wyciąganiem pestek ze śliwek. Dlaczego śliwek? Bo posłużyły do zrobienia kisielu, a ten potrzebował mąki ziemniaczanej… Najpierw jednak doświadczyły w jaki sposób można ją otrzymać i dlaczego należy zetrzeć ziemniaki na tarce, chcąc zrobić z nich placki. Gdy te się smażyły kolejne grupy dzieci odwiedzały zagrody pełne kaczek, gęsi, owiec i kóz, które pozwalały się głaskać i karmić oraz ogród pełen warzyw, w którym poznały m.in. topinambur. Miały także niecodzienną okazję wziąć udział w wykopkach, nakarmić prześliczne, puchate króliki i przyjrzeć się majestatycznemu, białemu bażantowi. Po zjedzeniu placków i wypiciu własnoręcznie zrobionego kisielu stworzyły obrazy z ziemniaczanych stempli. W przerwach chętnie i twórczo bawiły się w piasku używając do zabaw wyobraźni, patyków, dużych plastikowych łopat i wiader. Zaprzyjaźniły się też z psem, który spokojnie przyglądał się ich zabawom. Tuż przed wyjazdem upiekły i ze smakiem zjadły przywiezione kiełbaski i tamtejsze ziemniaki. To był dzień pełen wrażeń i wspaniały sposób na poznawanie świata.
Marzena Michrowska
Elżbieta Bandzul